Quantcast
Channel: کاروفناوری کلاله
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

آشنایی با اره كاري ميزكار انواع گيره تيغه اره کمان اره برشکاری پودمان کاربا فلز کاروفناوری هشتم

$
0
0

مطالب کمک درسی برای تدریس پودمان کاربا فلز کاروفناوری هشتم

مطالبی در مورداره كاري

از اره كاري به منظور بريدن و ايجاد شيار در قطعات استفاده مي شود. دندانه هاي تيغه اره مانند گوه هاي كوچكي است كه به ترتيب و پشت سر هم قرار گرفته اند و مي توانند از روي قطعه كار براده برداري كنند. براي انجام عمليات كارگاهي اره كاري نياز به ابزار و تجهيزات خاصي است.

ميزكار

براي آنكه بتوان در كارگاه به طور ايستاده و با تسلط كامل و با خستگي كمتر روي قطعات نسبتاً كوچك كارهايي همچون خط كشي، سوهانكاري و اره كاري انجام داد، معمولا از ميزكار استفاده مي شود. ارتفاع ميز كار از كف كارگاه در حدود 80 سانتي متر است و پايه هاي آن را معمولا به نحوي مي سازند كه قابل تنظيم باشد تا بتوان سطح ميز را نسبت به كف كارگاه در حالت تراز تنظيم كرد.

ارتفاع ميز كار از كف كارگاه

از جملهوسايل و ابزارهايي كه مي توان روي ميز كار قرار داد گيره و سنگ روميزي است تا بتوان با استفاده از آن ها كارهاي سبك را انجام داد و ابزارآلات ديگري همچون انواع آچارها، چكش ها، وسايل اندازه گيري را روي آن در موقعيت مناسب قرار داد.

فاصله ي آرنج شخص ايستاده در كنار ميز كار تا وسيله ي نصب شده روي ميز 5تا 8سانتي متر است. در غير اين صورت بايد پايه هاي ميز را تنظيم كرد و يا از زيرپايي براي انجام كار كارگاهي روي ميز استفاده كرد.

انواع گيره

جهت نگهداري قطعات براي انجام عمليات فلزكاري بر روي آن ها از گيره استفاده مي شود. انواع آن عبارت اند از: گيره ي موازي، گيره ي آهنگري، گيره ي لوله و گيره ي دستي.

گيره ي موازي

اين نوع گيره ها داراي دو فك موازي است كه يكي از آن ها ثابت و ديگري متحرك است. براي حركت فك متحرك در اين گيره ها از پيچ و مهره استفاده شده است. جنس اين نوع گيره از چدن خاكستري يا فولاد به روش ريخته گري است. به همين منظور بايد، از زدن ضربه روي آن خودداري شود. همچنين از وارد كردن نيروهاي زياد بر پيچ و مهره ي آن و چكش كاري و خمكاري قطعات سنگين روي آن بايد پرهيز كرد.

عرض فك هاي اين گيره ها از 50 تا 200 ميلي متر متداول است.

گيره ي موازي

گيره ي آهنگري

گيره هاي آهنگري را از جنس فولاد و با روش ريخته گري مي سازند و چون قابليت تحمل ضربه را دارد از آن ها براي خمكاري و چكش كاري و آهنگري استفاده مي شود. فك متحرك اين نوع گيره ها حركت كشويي ندارد بلكه حركت آن به صورت شعاعي است.

گيره ي دستي

اين گيره متحرك است و نسبت به موقعيت كار مي توانيم هر قطعه كاری را در آن قرار دهيم و به ميز كار محكم كنيم.

 

گیره دستی و گیره آهنگری

گيره ي لوله

چون بستن لوله ها در گيره ها موازي و آهنگري باعث لهيدگي آن ها مي شود و همچنين به دليل سطح تماس كم امكان سُر خوردن وجود دارد از گير هي لوله گير استفاده مي شود.

گیره لوله

تيغه اره

اندازه ي اسمي اره با طول تيغه اره ارتباط مستقيم دارد،به گونه اي كه اندازه ي اسمي آن را از 250تا 300و عرض  12تا 15و ضخامت  6تا 8دهم میلیمتر می سازند. هر تيغه اره برابر با فاصله خط المركزين دو سوراخ روي سطح تيغه است. تيغه اره ها در دو انتها داراي سوراخي هستند كه به كمان اره متصل مي شود. تيغه اره هايي كه براي مصارف دستي ساخته مي شوند داراي اندازه هاي مختلفي هستند و برحسب تعداد دندانه در واحد طول مشخص مي شود.

معمولا تعداد دندانه در هر اينچ از طول تيغه اره 14 - 18 - 24 و 32است. هر چه تعداد دندانه در واحد طول زيادتر باشد تيغه اره  دندانه ريزتر خواهد بود.

دسته بندي تيغه اره ها از نظر تعداد دندانه

تیغ کمان اره

تيغه اره ها از فولاد سخت تهيه مي شود و در انواع مختلف وجود دارد.

1.براي بريدن قطعات نرم مسي و آلومينيمي و مواد مصنوعي از تيغه اره هاي دندانه درشت كه 14 تا 16 دندانه در هر اينچ دارد استفاده مي شود.

2.در اره كاري قطعات فولادي تا استحكام 600 نيوتن بر ميلي متر مربع، برنج و مفرغ از تيغه اره هاي دندانه متوسط كه 18 تا 22 دندانه در هر اينچ دارد استفاده مي شود.

3.قطعاتي را كه جنس آن ها از فولاد با استحكام بيش از 600نيوتن بر ميلي متر مربع و چدن و فلزات سخت هستند از تيغه اره هاي دندانه ريز 28 تا 32 دندانه در هر اينچ استفاده مي شود.

4. براي برش ورق هاي نازك يا لوله هاي جدار نازك ،ريزترين دندانه توصيه مي شود 32 دنده در هر اينچ

كمان اره

كمان اره داراي يك بدنه فلزي و دو فك است. يكي از فك ها متغيراست و در موقع تعويض تيغه اره در محل خود جلو و عقب مي رود و فك ديگر ثابت است.

برشكاري با كمان اره

هنگامشروع برش بهتر است ابتدا تيغه را روي قطعه كار هدايت كنيد تا خط برش ايجاد شود. براي برش دقيق انگشت شست را به عنوان تكيه گاهي براي تيغه اره در كنار سطح تيغه قرار دهيد و به آهستگي و با حركت رفت و برگشتي كمان اره اثر تيغه را در محل برش ايجاد كنيد.

هنگام اره كردن رو به سوي قطعه كار بايستيد و يك پاي خود را حدود 30سانتي متر جلوتر از پاي ديگر بگذاريد، در حركت رفت تيغه اره بر آن فشار بياوريد و هنگام برگشت آن را آزاد كنيد تا تيغه اره تنها در حركت رفت برشكاري كند. نگذاريد دندانه هاي تيغه اره روي قطعه كار بلغزد، زيرا لغزش موجب كند شدن دندانه ها و حتي شكسته شدن تيغه اره مي شود.

همين كه مسير برش (شيار اره كاري) ايجاد شد سرعت حركت اره كمان را به حدود چهل بار رفت و برگشت در دقيقه برسانيد.

کمان اره

روش برش قطعات نازك

براي اره كاري قطعات نازك بهتر است آن ها را در بين دو قطعه مواد نرم مانند چوب قرار دهيد تا هنگام برش هر سه قطعه بريده شود. در غير اين صورت، دندانه هاي تيغه اره در كار قلاب مي كند.

دلايل شكستن تيغه اره

1.وارد شدن نيروي بيش از اندازه به كمان و تيغه اره

2.سرعت برش بيش از سرعت استانداردي باشد كه براي تيغه تعريف شده است.

3.تاب برداشتن يا پيچش تيغه در هنگام برش قطعه كار.

4.محكم بسته نشدن تيغه اره داخل كمان يا محكم بسته نشدن قطعه كار داخل گيره.

5.انتخاب نادرست تيغه با توجه به جنس كار و تيغه اره.

نکات ایمنی در هنگام اره كاري

1.قطعه كار را محكم به گيره ببنديد.

2.از محكم بودن تيغه اره در داخل كمان اطمينان حاصل كنيد.

3.كمان اره را محكم بگيريد و براي اين كار از هر دو دست استفاده كنيد.

4.وضعيت بدنتان را در تمام مراحل با توجه به زاويه و محل قرارگيري پاها و دست ها حفظ كنيد.

5.از تمام طول تيغه اره استفاده كنيد.

6.تيغه اره را در خط مستقيم حركت دهيد تا نشكند.

7.فشار بيش از حد بر تيغه اره وارد نكنيد.


برای دیدن سایر مطالب پودمان کاربا فلز هشتم بر روی لینک زیر کلیک نمایید

پودمان کاربافلز


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>