در تاريخ انقلاب اسلامي ايران همواره روز تقابل حق و باطل بوده است. دقيقا به همين دليل يكسال پس از شهادت دانش آموزان در دانشگاه و درست در سالروز 13 آبان 58 ايران اسلامي شاهد جلوه ديگري از اين رويارويي ميان جبهه حق عليه باطل بود. در اين روز به يكباره به حيات سياسي مملو از خباثت امريكا و عملكرد سازمان جهنمي سيا در ايران خاتمه داده شد و مزدوراني كه پس از پيروزي انقلاب دائماً به فتنه انگيزي و ماجراجويي عليه نهضت اسلامي ايران مشغول بودند به گروگان گرفته شدند و لانه پر از فساد و جاسوسي آنان كه به اشتباه (سفارت) لقب گرفته بود،تعطيل گرديد.
در مهرماه 1342 كابينه اسدالله اعلم به دستور شاه پيشنهاد آمريكا مبنى بر اعطاى مصونيت قضايى به اتباع آمريكا را به صورت يك لايحه قانونى در هيئت دولت تصويب كرد و در اوايل 1343 از تصويب مجلس شوراى ملى و سنا نيز گذشت. وقتى اين خبر محرمانه به امام رسيد، ايشان تصميم گرفتند حقايق را به مردم گفته و آنها را از فاجعه بزرگى كه به دست رژيم به وقوع پيوسته بود با خبر كنند. بنابر اين پس از تبادل نظر با علماى بزرگ حوزه در چهارم آبان 1343، با ايراد نطقى تاريخى، رژيم را رسوا كرده و مفاسد كاپيتولاسيون را مطرح نمودند. به دنبال اعتراض شديد و گسترده امام خمينى عليه تصويب لايحه اعطاى حق كاپيتولاسيون به اتباع آمريكايى مقيم ايران ماموران مسلح شاه، نيمه شب سيزدهم آبان 1343، خانه امام را در قم محاصره كرده و از بالاى ديوار، وارد منزل شدند آنان امام را دستگير و با اتومبيل به تهران منتقل كردند و از آنجا مستقيماً به تركيه تبعيد نمودند. اين تبعيد با واكنش شديد اقشار مردم مواجه شد و تظاهرات بسيارى در شهرها به راه افتاد.
سالها بعد در اوج انقلاب اسلامی و در سالروز تبعید حضرت امام در سال 57 دانش آموزان انقلابي توانستند گوهر دانش و آموزندگي را در آيينه حماسه و دليري بتابانند و غبار خودباختگي را از سيماي مدرسه بروبند. راه از مدرسه تا خيابان را چنان پيمودند كه رزمندگان بي باك جبهه ها را در مي نوردند و در برابر آهنگ هاي آتشبار ستم چنان صف آرايي كردند كه كوهها بر فراز دشتهاي تفتيده كويري و شمار بی شماری از آنان نام خود را با خون در صفحه روزگار ثبت و جاودانه کردند.
با پيروزى انقلاب اسلامى، باران توطئه ها باريدن گرفت و شيطان بزرگ، آمريكا، با دخالت هاى آشكار و پنهان، سعى در ايجاد جريان هاى انحرافى در نهضت مردمى داشت. همچنين در سراسر كشور به ويژه در دانشگاه ها حركت هايى صورت مى گرفت تا جو سياسى جامعه را پيچيده كرده و به نفع آمريكا به پيش ببرند. در چنين شرايطى دانشجويان مسلمان پيرو خط امام، با درك فرمايش امام مبنى بر اين كه همه گرفتارى هاى ما از آمريكاست. به عنوان لبيك به بيانات امام و وادار كردن آمريكا به استرداد شاه و اموال ملت ايران سفارت آمريكا در تهران را به تصرف خود درآوردند. فرداى آن روز، امام، حركت دانشجويان را تأييد كردند و آن را انقلابى بزرگ تر از انقلاب اول خواندند. با فتح لانه جاسوسى، علاوه بر افشاى ماهيت چهره هاى سازشكار داخلى و دميده شدن روحيه بيدارى، هوشيارى، وحدت و همبستگى در امت مسلمان ابهت پوشالى آمريكا در جهان، شكسته شد و هيئت حاكمه آمريكا را به خفت كشاند. از آن پس همه ساله روز سيزدهم آبان به عنوان روز مبارزه با استكبار جهانى از سوي قاطبه مردم شهيدپرور، سلحشور و حماسه آفرين ميهن اسلامي با برپايي مراسمي گرامي داشته مي شود.