مطالب کمک آموزش جهت تدریس پودمان برق کاروفناوری نهم
سیم ارت
سیم ارت (earth) به معناي سیم زمين مي باشد كه در صنعت برق به آن سيستم اتصال زمين مي گويند . وظيفه اصلي سيستم ارتينگ اين است كه هر جريان الكتريكي كه وارد اين سيستم شد را به طور كامل به زمين منتقل كند.سيستم ارتينگ متشكل از چاه ارت و سيم متصل به چاه ميباشد . اگر ما بدنه تمام دستگاه هاي برقي اعم از صنعتي و مخابراتي و خانگي و...و يا به طور كلي هرنوع مصرف كننده برق را توسط يك رشته سيم به سيم اتصال به زمين متصل كنيم،يك سيستم ارتينگ ايجاد كرده ايم .
هدف از ايجاد اين سيستم اين است كه اگر هريك از سيم هاي فاز و يا سيم نول به هر طريقي به بدنه دستگاه اتصال يابد و مدار الكتريكي مورد نظر دچار نشتي جريان شود؛اين نشتي جريان توسط سيم ارت به زمين منتقل شده و از برق گرفتگي و يا در مواردي اتصالي دستگاه جلوگيري مي شود .
در مواردي به اشتباه بدنه مصرف كننده هاي خانگي را به لوله هاي آهني آب و يا گاز و يا حتي به اسكلت ساختمان اتصال مي دهند كه اين كار بسيارخطرناكي است كه منجر به برق گرفتگي هاي كشنده مي شود . درهنگام اتصال كامل سيم هاي فاز به سيم ارت فيوز مربوط به آن فاز عمل كرده و جريان را قطع مي كند ودر هنگام اتصال كامل سيم نول به سيم ارت اگر مدار ارتينگ داراي فيوز محافظ جان باشد،اين فيوز از 30 ميلي آمپر نشتي جريان به بالا را قطع مي كند وباعث قطع كامل جريان فاز و نول مي شود .
لازم به ذكر است كه سيم ارت و سيم نول به ظاهر از نظر اينكه بي برق هستند بسيا ربه يكديگر شبيه هستند ولي در عمل دوسيم مستقل از هم وعملكردي متفاوت از يكديگر دارند؛و هيچگاه نمي توان از يكي بجاي ديگري استفاده كرد . سيستم ارتينگ امروزه كاربردي همانند خود برق را داراست و از اهميت بسيار ويژه اي برخوردار است.چنانكه در مخابرات به سيستمهاي ارتينگ بسيار حساس و دقيق براي جلوگيري نويز در شبكه نياز است و نيز در شبكه هاي انتقال و توزيع برق كاربرد فراوان دارد؛شبكه هاي برق گير بدون سيم ارت عملا بلا استفاده هستند .