مطالب کمک آموزش جهت تدریس پودمان برق درس کاروفناوری
کاروفناوری نهم
برق گرفتگی
برق گرفتگی يک تحريک ناگهانی و اتفاقی سيستم عصبی بدن بر اثر جريان عبور الکتريکی است. به عبارتی ديگر عبور جريان برق از بدن را برق گرفتگی می گويند.
انواع برق گرفتگی
الف) تماس مستقيم:در اين نوع برق گرفتگی شخص مستقيماً با يکی از سيم های برق تماس پيدا می کند.
ب) تماس غير مستقيم:در اين نوع برق گرفتگی شخص با قسمت های فلزی دستگاه های برقی که اتصال بدنه پيدا کرده اند تماس پيدا می کند.
اقدامات لازم برای نجات شخص برق گرفته
مرحله اول: شخص برق گرفته را بايد از منبع برق جدا کرد اين عمل با قطع کردن کليد مدار يا قطع فيوز صورت می گيرد اگر نتوان برق را قطع کرد بايد شخص را توسط يک عايق از منبع برق جدا کرد. برای اين کار با استفاده از ماده نارسانا منبع برق را از مصدوم می توان دور کرد. هرگز نبايد قبل از جدا کردن شخص از منبع برق مستقيماً به مصدوم دست زد.
مرحله دوم: بايد علايم حياتی شخص برق گرفته را بررسی کرد مثلاً: نبض دارد يا نه اگر نبض داشت و نفس نمی کشيد بايد تنفس مصنوعی را شروع کرد. و پس از آن در هر صورت به پزشک مراجعه شود.
تصاویر زیر نحوه تشخيص تنفس و گرفتن نبضرا نشان می دهد.
انواع حفاظت اشخاص
برای کاهش امکان برق گرفتگی افراد از سيستم های ايمنی استفاده می شود. سيستم های ايمنی بسيار متنوع هستند. متداول ترين آنها عبارتند از:
حفاظت توسط سيم زمين
حفاظت توسط عايق کاری
حفاظت توسط ولتاژ کم
حفاظت توسط کليد محافظ جان
هر کدام از انواع حفاظت شخص دارای خصوصياتی می باشد که به شرح آنها می پردازيم:
حفاظت توسط سيم زمين:در اين نوع حفاظت قسمت های فلزی بدنهٔ دستگاه های برقی که شخص آنها را لمس می کند، توسط يک سيم به زمين وصل می شوند. در اين صورت اگر دستگاهی اتصال بدنه پيدا کند، جريان برق به جای عبور از بدن شخص از طريق سيم بدنه به زمين متصل می شود. زيرا مقاومت سيم زمين (سيم ارت) بسيار کمتر از مقاومت بدن شخص می باشد.