مطالب کمکی درسی جهت تدریس پودمان تأسیسات مکانیکیکاروفناوری نهم
فرآیند آب رسانی به ساختمان
آب آشاميدنی، پس از آمادهٔ مصرف شدن در تصفيه خانهٔ شهر، به وسيلهٔ پمپ هايی در لوله های اصلی شهر جريان می يابد و در نهايت به منازل يا واحدهای صنعتی و تجاری می رسد. روشن است که در مسيرهای مختلف، جريان آب توسط شيرفلکه ها مهار و در شبکه توزيع می شود.
انشعاب از لوله اصلی
در شکل زیر جزئيات انشعاب گيری از لوله اصلی نشان داده شده است.
اجزای تشکيل دهنده اين قسمت از لوله کشی در زير توضيح داده شده است.
شير انشعاب:در محل انشعاب گيری از لوله اصلی است و به اين جهت از آن استفاده می شود که در حالت وجود جريان در لوله بتوان توسط دستگاه مخصوص، انشعاب گيری کرد. پس از انشعاب گيری اين شير بر روی لوله می ماند.
لوله های انشعاب:لوله مورد استفاده برای انشعاب گيری از جنس مس است. امروزه در ايران از لوله های پی. وی. سی P.V.Cو پلی اتيلناستفاده می شود.
شير پياده رو يا شير قطع و وصل مخروطی:اين شير در فاصله ۵۰سانتی متری از ملک نصب می شود و توسط غلافی که بر روی آن گذاشته می شود، امکان قطع و وصل برای مأمورين شرکت های آب و فاضلاب وجود دارد.
شير قطع و وصل داخلی:که در داخل جعبه کنتور و قبل از آن است که در صورت انجام سرويس و تعميرات در داخل ساختمان از اين قسمت آب سيستم قطع می شود. در ايران اين شير معمولاً بعد از کنتور نصب می شود.
شير يکطرفه يا شير خودکار:که بعد از کنتور نصب می شود و برای جلوگيری از برگشت آب داخل ساختمان به لوله اصلی است تا در صورت آلوده بودن آب داخل ساختمانسيستم لوله کشی شهری از نظر بهداشتی ايمن شود. برگشت آب ساختمان به داخل شبکه شهری موقعی انجام می گيرد که فشار در شبکه شهری کم شود.
کنتورآب:وسيله ای است که مقدار آب مصرفی ساختمان را اندازه گيری می کند.