مطالب کمک آموزش جهت تدریس پودمان برق درس کاروفناوری
کاروفناوری نهم
سيستم های جريان ضعيف در ساختمان
اين سيستم ها جهت رفاه و آسايش بيشتر و برقراری ايمنی و حفاظت بالاتر در جهت حفظ جان و اموال به کار برده می شود.سيستم هايی که در اين بخش بررسی می شوند شامل موارد زير است:
۱ - سيستم دوربين مدار بسته
۲ - درب بازکن اتوماتيک
۳ - سيستم اعلام سرقت
۴ - سيستم برق اضطراری
1- آشنایی با سيستم دوربين مداربسته
امروزه در منازل مسکونی، مراکز اداری وآموزشی جهت نظارت بر محيط فيزيکی در جهت کنترل و مديريت بهتر از سيستم های تلويزيونی مداربسته استفاده می شود. برای اجرای اين سيستم ها ابتدا دوربين را در محل مناسب نصب و سپس ولتاژ تغديه ای که معمولاً ٢٢٠ ولت متناوب يا 12 ولت DC می باشد به دوربين وصل می کنند. تصويربرداری توسط دوربين انجام می شود و تصوير گرفته شده توسط کابل کواکسيال برای نمايش و پخش به مانيتور يا تلويزيون انتقال داده می شود.
در سيستم های تلويزيونی مداربسته تجهيزات زير نيز مورد استفاده قرار می گيرد:
الف) انتخاب کننده (Switcher) :با توجه به محدود بودن تعداد ورودی های ويديويی تلويزيون و يا مانيتور اگر تعداد دوربين های نصب شده در يک سيستم زياد باشد برای مشاهده تصوير دوربين ها به صورت يکی پس از ديگری از دستگاهی بنام انتخاب کننده استفاده می شود.
ب) کواد (QUAD):اين وسيله با تقسيم صفحه تلويزيون به چهار قسمت امکان نشان دادن تصوير چهار دوربين را يک جا بر روی صفحه تلويزيون به وجود می آورد.
ج) ضبط کننده(RECORDER) :برای ضبط تصاوير گرفته شده از دوربين از دو نوع ضبط کننده ويديويی کاست و ضبط کننده ديجيتالی استفاده می شود.
د) کنترل کننده (controller) :به وسيله يک کنترل کننده می توان دوربين سقفی متحرک يا پايه متحرک دوربين ها را کنترل نمود.
2- دربازکن اتوماتيک
درب بازکن های اتوماتيک جهت رفاه بيشتر و همچنين با اهداف حفاظتی و امنيتی بر روی انواع گوناگون درب ها مانند درب گاراژ، درب حياط، درب ورودی ساختمان نصب می گردد. بعد از نصب اين سيستم ها می توان تنها با فشار دادن شستی روی يک ريموت کنترل از فاصله مناسب درب را باز و بسته کرد.
برای باز و بسته کردن انواع مختلف درب ها سيستم هايی با مکانيسم های متفاوت طراحی شده است ولی اکثر سيستم ها از نوع الکترومکانيکی می باشند. در اين سيستم ها از موتورهای الکتريکی استفاده می شود.
3- سيستم اعلام سرقت
جهت کنترل و حفاظت در برابر ورود غير مجاز به ساختمان و اطلاع دادن به نگهبان و به صدا در آوردن آژير
خطر در صورت بروز سرقت در مواقع تعطيلی وعدم فعاليت در اماکن و ساختمان ها سيستم هايی نصب می گردد که قادرند حرکت انسان را توسط حس گرما تشخيص داده و با گزارش دادن آن به يک مرکز کنترل الکترونيکی باعث به صدا در آمدن آژيرها و تلفن زدن به افراد يا محل های از پيش تعيين شده می شوند.
تجهيزات اصلی که در اين سيستم ها مورد استفاده قرار می گيرند به شرح زير می باشند:
الف) آشکارساز حرکتی:اين آشکارساز، در سيستم های اعلام سرقت برای تشخيص حرکت در يک منطقه مشخص که تحت پوشش ديد آشکارساز قرار دارد حس گرما مادون قرمز مورد استفاده می گيرد.
ب) آژيرها:آژيرهايی که درسيستم اعلام سرقت استفاده می شود از نظر محل نصب شامل آژير داخلی (in door)و بلندگوی بيرونی (doorout) است. بلندگوی بيرونی برای حفاظت در برابر عوامل جوی داخل قاب فلزی قرار می گيرد.
ج) تلفن کننده:برای اينکه بتوان هنگام بروز سرقت به محل ها يا افراد خاصی اطلاع داد معمولاً سيستم های اعلام سرقت مجهز به يک دستگاه تلفن کننده هستند.
د) تابلوی کنترل مرکزی:تمامی تجهيزات ذکر شده در فوق به اين تابلو الکترونيکی وصل می شوند. در بعضی از اين تابلوها مدار کنترل از راه دور و تلفن کننده در داخل تابلوی مرکزی وجود دارند.
توجه:در تمامی سيستم های جريان ضعيف يک تابلوی مرکزی وجود دارد. محل نصب اين تابلو در مکان های پر تردد ،پيلوت و يا نگهبانی است.
4- سيستم برق اضطراری:
برخی ازسيستم های حساس ومهم در منازل و اماکن عمومی يا در ادارات بايد هنگام قطع برق شهر به طريقی از يک منبع تغذيه ديگر استفاده کنند و به کار خود ادامه دهند.منابع تغذيه ای که وظيفه تأمين برق را در هنگام قطع برق شبکه به عهده دارند منابع تغذيه اضطراری ناميده می شوند. اين منابع بسته به سيستم مورد تغذيه خصوصيات متفاوتی دارند.برخی از منابع برق اضطراری که از باتری برای توليد انرژی الکتريکی استفاده می کنند فقط قادرند برای مدت محدودی مصرف سيستم مورد تغذيه برق را تأمين نمايند ولی برخی ديگر قادرند به مدت نا محدودی تا زمان وصل شدن مجدد برق شهر برق اضطراری را تأمين نمايند.
در ادامه نمونه هايی از منابع تغذيه اضطراری و محل مورد استفاده آنها ذکر می گردد:
برق اضطراری سيستم های ايمنی وحفاظتی:در سيستم های ايمنی وحفاظتی نظير سيستم اعلام حريق، سيستم تلويزيون مدار بسته ياسيستم اعلام سرقت باتری های اضطراری جزو ضروريات سيستم می باشند. در اين سيستم ها باتری های خشک رابرای برق اضطراری در نظر می گيرند. اين نوع باتری ها نياز به نگهداری ندارند.
برق اضطراری برای کامپيوترها:برای کامپيوترها وساير دستگاه هايی که در صورت قطع برق امکان از دست رفتن اطلاعات درآنها وجود دارد يا برای مواردی مانند تجهيزات اتاق عمل که نياز به اعمال برق اضطراری بدون تأخير به سيستم می باشد از منابع تغذيه اضطراری بدون تأخير UPS استفاده می گردد. در UPS ها برق باتری ها به ولتاژ متناوب AC و 220 ولت تبدیل می شود و در صورت قطع برق شهر دراختيار سيستم قرار می گيرد
برق اضطراری برای منازل واماکن بزرگ :در منازل و در مکان های عمومی مانند فروشگاه ها، هتل ها، بيمارستان ها و يا در قسمت هايی از ادارات وکارخانجات که نياز به برق اضطراری دارند به دليل بالا بودن مصرف نمی توان از باتری استفاده کرد.در اين گونه موارد بايد توسط يک مولد، برق اضطراری را تأمين کنيم.برای به گردش درآوردن اين مولدها از موتورهای مکانيکی استفاده می شود.
تامين روشنايی اضطراری:برخی مواقع فقط می خواهيم از برق اضطراری برای تأمين روشنايی استفاده کنيم. در محوطه بيرونی ساختمان يا در راهروهای عمومی هتل ها و خوابگاه ها و يا راه پله آپارتمان ها می توان از اين نوع سيستم روشنايی به طور موقت و در صورت ضرورت و تا زمان برقراری برق اضطراری استفاده کرد.
برق اضطراری برای منازل واماکن بزرگ:در منازل و در مکان های عمومی مانند فروشگاه ها، هتل ها، بيمارستان ها و يا درقسمت هايی از ادارات وکارخانجات که نياز به برق اضطراری دارند به دليل بالا بودن مصرف نمی توان از باتری استفاده کرد.در اين گونه موارد بايد توسط يک مولد، برق اضطراری را تأمين کنيم. برای به گردش درآوردن اين مولدها از موتورهای مکانيکی استفاده می شود.
تأمين روشنايی اضطراری:برخی مواقع فقط می خواهيم از برق اضطراری برای تأمين روشنايی استفاده کنيم . در محوطه بيرونی ساختمان يا در راهروهای عمومی هتل ها و خوابگاه ها و يا راه پله آپارتمان ها می توان از اين نوع سيستم روشنايی به طور موقت و در صورت ضرورت و تا زمان برقراری برق اضطراری استفاده کرد.