مطالب کمک آموزش جهت تدریس پودمان برق درس کاروفناوری
کاروفناوری نهم
نقشه خوانی برق
محتوای نقشه ها
برای سيم کشی برق در هر ساختمان بايد به نقشه های آن مراجعه کرد. نقشه ها از اجزايی تشکيل شده اند. اجزای هر نقشهٔ کامل برق شامل موارد زير می باشد.
1-علايم 2-نقشهٔ پلان 3-نمودار تابلوها 4-نمودارهای رايزر 5-جزييات 6-توضيحات
در طراحی و ترسيم نقشه ها توجه به مقررات ملی ساختمان ضروری است، به همين دليل در ادامه به بندهايی از اين مقررات اشاره می کنيم. رعايت اين مقررات توسط طراح، ترسيم کننده و همچنين اجرا کننده الزامی است.
مقررات ملی ساختمان ( مبحث 13 )
1-نقشه های نشان دهندهٔ محل فيزيکی لوازم، وسايل و دستگاه ها، بايد در زمينه نقشه معماری به نام پلان تجهيزات پياده شود. مقياس نقشه ها نبايد کمتر از يک صدم باشد.
2-نقشه ها و نمودارها بايد خوانا و واضح باشد و به نحوی تهيه شده باشد که بين خطوط و اجزای برقی و زمينه نقشه معماری هيچ گونه ابهامی وجود نداشته باشد.
3-نمودارها، جزييات، توضيحات، رايزر و جداول که احتياج به پلان معماری ندارند بايد بر روی نقشه های
مجزا و يا در صورت وجود حواشی خالی، در کنار پلان ها ترسيم شوند.
4-در ساختمان هايی که آپارتمان های مشابه در طبقات دارند می توان به تهيه نقشه برق يک طبقه اکتفا کرد و لزومی به طرح نقشه های مختلف برای طبقات ديگر نيست.
5-برای نمايش اجزاء نقشه های برق بايد از علايم ترسيمیاستاندارد مطابق(IEC)استفاده شود و اندازه علايمبايد متناسب با مقياس نقشه های زمينه (پلان) انتخاب شود.
6- درکنار علايم بايد قدرت مصرفی و ساير مشخصات مهم دستگاه ذکر شود اين کار می تواند با استفاده از نوعی کد قبلاً در جدول علايم ذکر گردد.
7- هر مدار روشنايی نبايد بيش از ۱۲ چراغ يا نقطه روشنايی را تغذيه کند.
8-مدارهای تغذيه کننده چراغ ها يا نقاط روشنايی نبايد پريزها يا هر گونه وسيله ديگر را تغذيه کنند.
برای دانلود کتاب کامل مقررات ساختمان کلیک کنید.
در نقشه ها، هر وسيله و يا عنصر برقی با يک نشانه يا علامت اختصاری نشان داده می شود. برای اينکه در خواندن نقشه ها تفسيرها و تعبيرهای متفاوتی نسبت به يک وسيلهٔ برقی وجود نداشته باشد بايد کليه علايم از يک استاندارد پيروی کنند تا به اين ترتيب زبانی مشترک در بين ترسيم کنندگان و کسانی که نقشه ها را می خوانند وجود داشته باشد. به اين منظور در رشته برق استانداردی توسط کميته بين المللی الکتروتکنيک تهيه شده است که همهٔ علايم ترسيمی بايد با آن استاندارد مطابقت داشته باشد. برای ترسيم مدارات در نقشه ها از شمای فنی (تک خطی) استفاده می کنند.