مطالب کمک درسی و آموزشی جهت تدریس پودمان کار با چوب کاروفناوری هفتم
خطرات و بیماری های کارگاه چوب
کارگاه نجاری
يکي از مشکلات اساسي در اين کارگاه ها وجود گرد و غبار چوب در فضاي کارگاه هاست .
استنشاق گرد و غبار چوب مي تواند ناراحتي هايي براي اين افراد به وجود آورد . که بهترين راه مبارزه با اين گرد و غبار جلوگيري از توليد آن يا خنثي کردن آن قبل از انتشار در محيط کار است . بهترين روش براي کنترل گرد و غبار در يک کارگاه نجاري استفاده از سيستم مکش در لحظه برش چوب مي باشد .
- يکي ديگر از راههاي کنترل گرد و غبار ، استفاده از رطوبت است . رطوبت در هواي کارگاه به سنگين شدن گرد و غبار و ته نشين سريع آن کمک مي کند .
- راه ديگر تميز کردن کف کارگاه به طور مداوم است .
کارگران چوب بري که با درخت کاج در تماس هستند ، در اثر تماس با کرم هاي انگل اين درختان دچار کهير مي شوند . کرک هاي ريز اين کرم ها در پوست فرو رفته ، باعث ترشح هيستامين مي شود و پلاک هاي کهيري به وجود مي آورد .
اين بيماري بيشتر بين کارگراني ديده مي شود که با قطعات چوب درخت افرا که از مدتي قبل بريده شده اند سروکار دارند .
در اين نوع درخت ، بين پوسته وتنه در طول زمان کپک ايجاد مي شود و اين کپک ها ايجاد تحريکات تنفسي مي کند .گاهي اوقات نيز کارگران نجاري به علت استفاده از چسب ها ، حلال ها ، روغن ها و مواد شيميايي دچار آلرژي و تحريکات پوستي مي شوند .
نمونه هايي از سرطان و تومور در حفره هاي بيني و سينوسها بين کارگران مبل سازي و چوب بري ها ديده شده است . انواع ديگري از سرطان مثل سرطان لوله گوارش و لوسمي هم بين کارگراني که با چوب سر و کار دارند مشاهده شده است . اما اثر سرطان زائي گرد و غبار چوب ثابت نشده است و به نظر مي رسد موادي که در تهيه و آماده سازي چوب به کار مي رود علت سرطان است .
گاهي استنشاق گرد و غبار چوب ، باعث ايجاد تومور بدخيم در بيني مي شود که اين تومور بين افراد 50 تا 60 ساله که به مدت 40 سال با انواع چوب سرو کار دارند مشاهده شده است . در تماس هاي کمتر از 20 سال موردي از اين بيماري ديده نشده است .
4 درصد حوادث هنگام کار با ماشين برش چوب با تيغه هاي باريک ، درصد بيشتري به علت گير کردن لباس يا آستين آن به تيغه چوب بري و تعدادي ديگر نيز به علت سهل انگاري هنگام تميز کردن دستگاه يا گذاشتن و برداشتن قطعات چوب روي ميز کار ، قبل از توقف کامل دستگاه اتفاق افتاده است .
صداي اضافه در محيط کار باعث کاهش موقت يا دائمي شنوائي مي شود . صداي توليدي از دستگاه اره و ماشين چوب بري هنگام برش قطعات معمولاً 95 تا 105 دسي بل است .
اقداماتي مانند : تعمير به موقع ، سفت کردن پيچها و تراز کردن دستگاه روي زمين تا 10 دسي بل به کاهش صوت کمک مي کند . سعي کنيد در زمان هاي لازم دستگاه ها را روشن کنيد . اگر در کارگاه هميشه دستگاه را روشن مي کنيد از گوشي هاي حفاظتي استفاده کنيد و در ساعاتي که با دستگاه ها کار نمي کنيد به مکان ديگر کارگاه که صدا کمتر است ، برويد تا در معرض صداي اضافه قرار نگيريد .
وسايل حفاظت فردي قادرند شخصي را که از آنها استفاده مي کند محافظت مي کنند آن هم به شرط اينکه فرد وسايل را به طور صحيح به کار ببرد . اما کنترل هاي مهندسي مي تواند تمام افراد را در يک کارگاه از خطرات دور نگه دارد