تحقیق کاروفناوری پودمان نگه داری از حیوانات پرورش کرم ابریشم کاروفناوری هشتم
آشنایی با تاریخچه پرورش کرم ابریشم و نوغانداری در ایران و جهان
موضوع ابريشم يکی از قديمی ترين داستان های بشريت است و طبق نظريه باستان شناسان قدمت 4600 ساله دارد. اين حشره اولين بار در دربار چين اهلی شده و زمانی که يکی از ملکه های چينی به نام سی لين شی ضمن گردش در جنگل به تارهای نازکی که از ابريشم وحشی به وجود آمده بود، پی برد. ملکه با جمع آوری اين تارها و بافتن آن ها پارچه های نازک و لطيفی تهيه کرده که تا 3000 سال در انحصار دربار چين قرار داشت و افتخاری برای آنان محسوب می شد،تا اين که در سال 416 ميلادی شاهزاده خانم چينی که با امير خُتن ازدواج کرده شيوه پرورش کرم ابريشم را به مردم خُتن آموخت.
بعدها چينی ها به مغولستان و ترکستان مهاجرت کردند، در اين کشورها نيز مجازات سنگينی در مورد اشخاص که راز پرورش ابريشم را فاش می کردند، معمول می شد. پروکوپ يکی از مورخان معروف روايت می کند که در سال 552 ميلادی دو نفر راهب ايرانی که مدت ها در چين اقامت کرده و فن تربيت کرم ابريشم را آموخته بودند، به قسطنطنيه آمدند و آن را به امپراتوری آموختند و سپس برای تشويق و تحريض امپراتوری به چين بازگشتند و هنگام بازگشت مقداری تخم نوغان در عصای توخالی خود پنهان کرده به قسطنطنيه بردند و تربيت کرم ابريشم از آن تاريخ در اروپا معمول شد و در قرن ششم ميلادی از طريق يار کنه و فرغانه به ايران رخنه کرد.
هم زمان با چين در ايران نيز کرم ابريشم پرورش داده می شد. به طوری که بافته های ابريشمی ايران که مربوط به دوران اوايل اسلام است در موزه های دنيا موجود است و گفته می شود ايران يکی از توليد کنندگان نوغان و سومين کشور ابريشم خيز آن زمان محسوب می شده است. به طوری که در سال 1638 ميلادی بنا به گفته آدم اولياريوس در گيلان 8000 عدل ابريشم و در سال 1671 ميلادی بنا به گفته شارون 10000 عدل حاصل شده است و هر عدل 216 فونت است (هر فونت يک من تبريز) و از قرن 18 به بعد صنعت نوغان در گيلان به سستی گراييد. به طوری که محصول ابريشم به 32330 من تبريز تنزل پيدا کرد که از زمان صفويه کار نوغان و تهيه ابريشم در ايران رونق پيدا کرد. به طوری که در سال 1891 مقدار ابريشم خام در گيلان به حدود 70000 من تبريز رسيد.