Quantcast
Channel: کاروفناوری کلاله
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

تحقیق کاروفناوری پودمان کاربا چوب آشنایی با ام‌دی‌اف ها LDF - MDF - HDF

$
0
0

مطالب کمک درسی و آموزشی جهت تدریس پودمان کار با چوب کاروفناوری هفتم

ام‌دی‌اف چیست؟ MDF

Medium-density fibreboard  - M.D.F

مقدمه

چوباز جمله موادی است که بشر از دیر باز از آن استفاده می کرده است . با گسترش جمعیت و رشد صنایع و کارخانجات و توسعه صنعت ساختمان سازی نیاز به این ماده نیز گسترش یافته است . با افزایش نیاز بشر به چوب نیاز به افزایش کیفیت و نگهداری این ماده نیز احساس شد . از قدیم برای افزایش کیفیت خواص مکانیکی و شیمیایی این ماده از روش های خشک کردن و اشباع سازی استفاده می شده است که تا حد زیادی خواص مورد نظر چوب را بهبود می بخشیده است ولی به دلیل محدود بودن دامنه خواص تولید شد ه با این روش ها , چوب های صنعتی یا ترکیبی با بهره گیری از فناوری کامپوزیت ابداع شدند . ابتدا نئوپان بعد ام‌دی‌اف و بالاخره نسل جدید چوب ها به نام چوب پلاستیک از محصولات تولید شده با این فناوری هستند .این محصولات از نظر تمامی خواص از چوب طبیعی بهتر هستند به همین خاطر به سرعت جایگزین چوب های طبیعی شدند . استفاده از این نوع محولات چایگزین باعث شده تا در جهت حفظ محیط زیست نیز گام بزرگی برداشته شود .

ام‌دی‌اف‌ها ازجمله محصولات جایگزین هستند که به دلیل داشتن بافت متراکم و هموار که به راحتی قابل روکش شدن و رنگ آمیزی است همراه با داشتن خواصی نظیر راحتی کار با آن وبهبود خواص آن درجهت تبدیل شدن به محصولی مقاوم د ربرابر عوامل محیطی و بیرونی در ساختمان سازی مورد بهره برداری قرار گرفت.

بعضی از خواص ام‌دی‌اف های خاص عبارتند از :

ـ ام‌دی‌اف نازک

این فیبرها از ضخامت 1/8 تا 6 میلی متر به بالا قابل تولید هستند و می توانند جایگزین تخته لایه نازک یا تخته فیبر سخت شوند . از مزایای این نوع ام‌دی‌اف داشتن سطحی صاف در هر دو روی تخته و ظاهری یکسان است و می توان از آن در ساخت سطوح خمیده استفاده کرد . همچنین در داخل ساختمان برای ساخت پارتیشن و و سقف نیز کاربرد دارد .

ـ ام‌دی‌اف ضخیم

این ام‌دی‌اف ها که از ضخامت 30 تا 60 میلی متر را دارا می باشند در ساختمان سازی و طرح های مهندسی در هر کجا که توانایی تحمل بار سنگین مورد نظر باشد کاربرد دارند . از مزایای این محصول قابلیت ماشین کاری خوب است و برای روکش شدن توسط روکش های چوبی یا لایه های تزیینی در اشکال قالبی مناسب هستند.

ـ ام‌دی‌اف با فرمالدیید کم

از اجزای سازنده ام‌دی‌اف ها چسب ها هستند که در ساخت آنها رزین به کار رفته است . رزین های مورد استفاده در ساخت این محصول معمولا از نوع رزین اوره فرمالدیید می باشد .میزان فرمالدیید این رزین ها نباید در هر 100 گرم از 30 گرم بیشتر باشد .تخته های ام‌دی‌اف که که دارای فرمالدیید در این محدوده هستند برای مکان هایی مناسبند که دارای تهویه کافی باشند تا امکان خروج فرمالدیید متصاعد شده وجود داشته باشد .

اما در بعضی اماکن این مقدار فرمالدیید نیز باعث بروز مشکل می شود . پس لازم است فیبرهایی با مقدار کمتر فرمالدیید تولید شود . این نوع فیبر در هر 100 گرم دارای حداکثر 9 گرم فرمالدیید می باشد. استفاده از این نوع ام‌دی‌افدر مکان هایی که تهویه به خوبی صورت نمی گیرد مانند پناهگاه ها و مناطق مرطوب مناسب است . همچنین گاز فرمالدیید باعث خوردگی فلزات می شود پس در داخل ویترین ها و موزه ها نیز استفاده از محصول کم فرمالدیید مناسب است تا میزان خوردگی را به حداقل برساند.

ـ ام‌دی‌اف مقاوم در برابر رطوبت

در تولید این نوع ام‌دی‌اف با بهبود چسب های رزین اوره فرمالدیید معمولی یا استفاده از چسب های ضد رطوبت محصولی ساخته شده است که می تواند تا رطوبت نسبی 80%و کمی بیشتر را تحمل کند . این محصول برای استفاده در مکان هایی که به طور مستمر تماس با آب وجود دارد مانند آشپزخانه ها و حمام ها مناسب است .

ـ ام‌دی‌اف ضد آتش (کند سوز)

در ام‌دی‌اف های معمولی ضریب پخش شعله مشابه سایر محصولات چوبی است . برای کاهش سرعت انتشار شعله در ام‌دی‌اف و ایجاد مقاومت در برابر آتش از نمک های تاخیر انداز شعله استفاده می کنند . به این منظور در مراحل ساخت فیبرها انها را با نمک های تاخیرانداز شعله اشباع می کنند . البته به دلیل محلول بودن این مواد در آب به مرور مقداری از الیاف از سطح فیبر جدا می شود که این امر موجب کاهش مقاومت در برابر رطوبت می شود .

ـ ام‌دی‌اف با وزن مخصوص بالا( HDF ) و ام‌دی‌اف با وزن مخصوص پایین (LDF )

ام‌دی‌اف های معمولی دارای دانسیته 700 تا 800 کیلوگرم بر متر مکعب هستند . بر اساس کاربرد ام‌دی‌اف ها به ام‌دی‌اف هایی با وزن مخصوص بالاتر یا پایین تر نیاز است . برای ساخت ام‌دی‌اف ها با دانسیته بیشتر از 800 (HDF) از افزایش رزین به الیاف و افزایش دانسیته حجمی الیاف و افزایش فشار پرس استفاده می کنند . سطح کاملا فشرده شده و لبه های محکم در این تخته ها موجب می شود که حداقل عملیات نهایی برروی قطعه کار صورت بگیرد .

همچنین در بعضی موارد که نیاز به استحکام بالا وجود ندارد و خواصی نظیر عایق صدا بودن مد نظر باشد از ام‌دی‌اف هایی با وزن مخصوص پایین استفاده می شود که دارای دانسیته 550 تا 650 کیلوگرم بر متر مکعب هستند .

ـ ام‌دی‌اف ها ی مقاوم در برابر حشرات

استفاده از رزین های خاص در ساخت ام‌دی‌اف ها موجب مقاوم شدن این محصول در برابر رطوبت می شود . از طرفی استفاده از این رزین ها و مواد ضد حشره موجب می شوند که محصول از حمله آفات در امان بوده و دوام بیشتری داشته باشد . بیشترین استفاده این نوع ام‌دی‌اف ها در تولید بعضی کف پوش هاست


مطالب مرتبط

فیلم کارخانه تهیه ی چوب های ام دی اف و اچ دی اف  HDF و MDF


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>