مطالب کمک درسیپودمان ۹ پرورش و نگه داری گیاهان
کودشیمیایی
كودهاي شيميايي: كودهاي شيميايي، به كودهايي گفته مي شود كه از مواد معدنيو در كارخانجات كودسازي توليد مي گردد. اين كودها يك يا چند عنصر از عناصر لازم براي تغذيه گياهان و رشد و نمو آن ها را به مقدار قابل توجهي دارا هستند. حمل و نقل و نگهداري آسان و تأثير آ نها بر رشد گياهان سريع است.
كودهاي شيمياييتأثير چنداني در بهبود خاصيّت فيزيكي خاك ندارند ولي از نظر افزايش حاصلخيزي خاك و بهبود شرايط و خواص شيميايي آن، بسيار با اهميت هستند.
معمو ل ترين كودهاي شيميايي عبارت اند از:
كودهاي ازته:
ماده اصلي اين كودها ازتاست. ازت در تشكيل ساقه و برگ و قسمتهاي هوايي گياه مؤثر است و باعث رشد رويشي گياهان مي شود. كمبود ازت باعث زردي و پژمردگي و کندی رشد می شود قسمتی از كود ازته موردنياز گياه را قبل از كاشت و مابقي را در ضمن رشد به گياه مي دهند.
مهم ترين كودهاي ازته عبارت اند از:
اوره - نیترات آمونیوم - سولفات آمونیوم
کودهای فسفاته:
فسفر نيز يكي از عناصر مهم در تغذيه گياه است و اثر آن در رشد و نمو اهميت زيادي دارد. اين ماده در جوانهزدن دانه ها، نمو ريشه ها، زودرسي ميوه ها، بالابردن نسبت دانه به كاه در غلات، جذب ازت در گياه و تشكيل بافتهاي گياه اهميّت زيادي دارد كمبود آن باعث كاهش محصول و به خصوص دانه مي شود اين كودها كه در بين زارعين به كود سیاه معروف است
مهم ترين كودهاي فسفاته عبارت اند از:
سوپرفسفات معمولي - سوپرفسفات تریپل - فسفات آمونیوم
کودهای پتاسه:
پتاسيم يكي از عناصر مهم در تغذيه گياه است. اين عنصر مقاومت گياه را در برابر امراض افزايش داده، باعث نمو شاخ و برگ جوان و توليد ميوه هاي آبدار و گوشتي و بالابردن مدت نگهداري يا قدرت انبارداري مي شود.
مهم ترين كودهاي فسفاته عبارت اند از:
سولفات پتاسیم - کلرورپتاسیم
كودهاي مركب:
در تجارت، تركيبي از كودهاي ازت و فسفر و پتاسيم كه سه عنصر پرمصرف دركشاورزي هستند ساخته مي شود که ترکیب آنها به صورت NPKمی باشد و به صورت درصد هستند. یعنی ترکیبی از سه عنصر ازت - فسفر و پتاسیم
كودهاي كامل:
وقتي يك بسته كودي شامل تمام عناصر غذايي اعم از عناصر پرمصرف و كم مصرف باشد، به آن كود كامل مي گويند. كودهاي كامل ممكن است به صورت جامد يا مايع بوده و به صورت پايه يا سرك مصرف شوند.
كودهاي ميكرو:
عناصر كم مصرف يا ريز مغذيها (مس، روي، منگنز، آهن، بر، موليبدن و ...) نيز در صورت كمبود جهت تأمين احتياجات غذايي گياه به آن ها افزوده مي شوند. اين كودها در اصلاح به کودهای میکرو معروف هستند.