مطالب کمک آموزشی برای تدریس پودمان۱۱ خوراک
دلايل ناسالم بودن برخي ميان وعده ها
مضرات رنگ هاي مصنوعي
افزودني هاي مواد غذايي يك واژه كلي براي تركيباتي است كه به منظور دوام يا بهتر نمودن ظاهر غذا، تركيب، طعم و ارزش غذايي به مواد غذايي اضافه مي شود. رنگ ها جزو اين دسته از مواد بوده كه براي خوش منظر نمودن و يا يك شكل كردن محصولات غذايي و گاهي هم براي مخفي نمودن نامرغوبي و يا احياناً خرابي محصولات غذايي مورد استفاده قرار مي گيرند.
اصولاً افزودن رنگ به مواد خوراكي به طور وسيعي از نظر قابليت قبول و جذب مشتري موثر مي باشد. رنگ ها مي توانند عوارضي نظير آلرژي، ايجاد فشار خون، تيروئيد ، تومور ، لنفوسيت ، غدد لنفاوي زود هنگام، تشديد حملات آسم، كهير، هايپر اكتيويتي (فعاليت بيش از حد)، پرخاشگري، رفتار تند، اگزما، اختلال در خواب، خستگي، بي حوصلگي، كاهش سطح روي بزاق دهان و سرم، تومورهاي كليوي، آسم، تومورهاي تيروئيد، آسيب كروموزومي، اثرات رفتاري و شيميايي عصبي، تومورهاي مغزي، تومورهاي مثانه، كاهش سطح ويتامين ها و يا حتي اثر سرطان
زايي داشته باشند.
مضرات پفک
پفك از پودر ذرت تهيه مي شود. اغلب پفك هايي كه نام تجاري معتبر و يا پروانه ساخت ندارند ممكن است از ذرت هاي كپك زده تهيه شده باشند. و مواد غذايي كپك زده بر سلامت انسان تاثیر منفی دارد
براي تهيه پفك، پودر ذرت پرس شده و در حرارت بسيار بالا قرار مي گيرد تا به صورت حجيم درآيد. روغن موجود در پفك در چنين حرارتي مي سوزد و توليد پراكسيد مي كند. ميزان پراكسيد موجود در پفك با ماندن پفك در شرايط نامطلوب (حرارت و نور) زيادتر مي شود و اگر مقدار آن از حد مجاز بالاتر برود، خوردن آن سلامت فرد را به خطر خواهد انداخت.
ميزان نمك پفك و شوري آن موجب مي شود ذائقه دانش آموز به شوري عادت كند. استفاده از غذاهاي شور شانس ابتلا به بيماري افزايش فشار خون را بالا مي برد و فشار خون بالا در دوران بزرگسالي زمينه ساز بيماري هاي قلبي عروقي و سكته هاي مغزي و قلبي مي شود.
پفك ۹ برابر حجم خود آب جذب مي كند. وقتي دانش آموز از مدرسه تعطيل مي شود احساس گرسنگي بر او غالب است و ممكن است در راه منزل يك بسته پفك بخرد و آن را تنها يا با دوستانش بخورد. خوردن پفك بدليل شوري موجب احساس تشنگي مي شود و با خوردن آب معده كودك پر شده و موجب احساس سيري كاذب مي شود و كودك از خوردن غذاي سفره كه مواد مغذي مورد نياز براي رشد او را تامين مي كند، محروم مي شود و در نتيجه به تدريج دچار كمبودهاي تغذيه اي خواهد شد.
مضرات چيپس
از مصرف چيپس هم بدليل شوري و روغن زياد، به طور دائم و بي رويه بايد خودداري كرده و در صورت مصرف گاه به گاه، از انواعي كه داراي برند معتبر، بسته بندي بهداشتي و پروانه ساخت وزارت بهداشت مي باشند استفاده شود.
چيپس هايي كه به صورت فله و فاقد بسته بندي بفروش مي رسند به طريق بهداشتي تهيه نمي شوند و از روغني كه در درجه حرارت بالا براي تهيه چيپس به كار مي رود چندين بار استفاده مي شود. در اثر اين كار روغن مي سوزد و توليد موادي مي كند كه سرطان زا است.
چيپس هم موجب سيري مي شود و چون تمام مواد مغذي مورد نياز دانش آموز را براي رشد ندارد، مصرف مداوم آن مخصوصاً قبل از غذا موجب مي شود كه به علت احساس سيري از غذاهاي اصلي محروم شده و دچار كمبودهاي تغذيه اي گردد.
مضرات نوشابه
نوشابه هاي گازدار حاوي مقادير زيادي قند است و مصرف مداوم آنها مي تواند منجر به بروز چاقي شود. بدليل ميزان فسفات بالا جذب كلسيم مواد غذايي را مختل مي سازد. بنابراين مصرف نوشابه هاي گازدار همراه با غذا مانع از جذب كلسيم غذا شده و بتدرج موجب كمبود كلسيم بدن مي شود كه در بزرگسالي به پوكي استخوان منجر خواهد شد.
غذاهاي ارگانيك
غذاهاي ارگانيك، غذاهايي فاقد هر گونه مواد افزودني، مواد شيميايي و موجودات دست ورزي شده ژنتيكي هستند.
غذاهاي سالم فاقد بقاياي آفتكش ها، نيترات،سموم طبيعي، فلزات سنگين و غيره هستند و عمدتاً از پروتئين، ويتامين و مواد مغذي تشكيل شده اند. محصولات ارگانيك در مقايسه با محصولات غير ارگانيك بايد همراه با سلامت غذايي و زيست محيطي باشند و خطر آلودگي به بقاياي سموم و آفت كش ها در محصولات ارگانيك بايد بسيار پايين و نزديك به صفر باشد.