مطالب کمک درسی پودمان ۱۰ پوشاک
شناسایی خواص الیاف اکریلیک
acrylic
اَکریلیک
اَکریلیکیکی دیگر از الیاف مصنوعی مورد استفاده در صنایع نساجی و پوشاک است، که به تنهایی یا به صورت مخلوط با الیاف دیگراز جمله پشم، ویسکوز و پلی استرمورد استفاده قرار می گیرد. مادهٔ اولیهٔ تشکیل دهندهٔ اکریلیک، ماده ای شیمیایی است که از ترکیبات نفتیبه دست می آید.
خصوصیات الیاف اکریلیک
نرمی، گرمی و سبکی - ایجاد پُرزدانه - جذب رطوبت کم - پفکی و حجیم بودن - مقاومت در برابر چروک
- ایجاد الکتریسیتهٔ ساکن
پارچه های تهیه شده از الیاف اکریلیک مستعد ایجاد پُرزدانه هستند. این مسئله بیشتر در لباسهای تریکو مثل پُلیور، که بافت شل دارند، به وجود می آید و نقاطی از آنها مانند زیر آرنج و کناره های لباس، که سایش بیشتری دارند، بیشتر در معرض ایجاد پُرزدانه هستند
به منظور برطرف کردن موقت پُرزدانه ها و بهبود ظاهر لباس می توان، با احتیاط و با استفاده از قیچی، گلوله های کوچک الیاف را از سطح لباس جدا کرد.
شناسایی الیاف اکریلیک
روش میکروسکوپی
مقطع طولی الیاف اکریلیک به صورت میله ای و مقطع عرضی آن دمبلی شکل است. شکل های زیر مقطع طولی و عرضی الیاف اکریلیک را در زیر میکروسکوپ نشان می دهد.
روش سوزاندن
مشاهدات حاصل از سوختن اکریلیکدر جدول زیر خلاصه شده است.
روش حلّالیت
الیاف اکریلیک در حلّال دی متیل فرم آمید در دمای جوش حل می شود. بنابراین از این حلّال می توان برای شناسایی اکریلیک استفاده کرد.
اثر عوامل محیطی
الیاف اکریلیک در برابر نور خورشید بسیار مقاوم اند. اما قرارگیری پارچه های از جنس اکریلیک در معرض نور خورشید به مدت طولانی، موجب می شود استحکام پارچه تا حدودی کاهش یابد.
پارچه های از جنس اکریلیک در برابر رشد قارچ و کپک مقاوم هستند.
پارچه های از جنس اکریلیک در برابر حشرات مقاوم هستند و صدمه نمی بینند.
موارد استفاده از الیاف اکریلیک
از موارد استفاده از الیاف اکریلیک می توان به انواع پوشاک تریکو پلیور، ژاکت، شال گردن، کلاه و دستکش پتو، رومبلی و فرش اشاره کرد