مطالب کمک آموزشی برای تدریس پودمان۱۱ خوراک
تغذيه و رژیم درمانی در چاقی
چاقی:چاقی يکی از عواملِ مضر برای سلامت انسان است. چاقی، بازده قلب، ريه ها، عضلات، استخوان ها و مفاصل را کاهش و احتمال ابتلا به ديابت و فشار خون بالا را افزايش می دهد. ضمناً چاقی خطر بروز برخی مشکلات را هنگامِ جراحی ها افزايش داده، موجب کاهش طول عمر می شود. هم چنين افراد چاق به دليل شکل نامناسب اندام خود دچار ناراحتی های روحی می شوند.
علل چاقی:علت اصلی چاقی، دريافتِ زياد انرژی است. افزايش وزن و چاقی بيشتر در دوره های ميانسالی و سالمندی گريبانگير افراد می شود، زيرا فعاليت و سوخت و ساز بدن کاهش می يابد اما دريافت انرژی هم چنان زياد است. البته بعضی از بيماری ها مانند کم کاری غدۀ تيروئيد هم ممکن است باعث بروز چاقی شود.
رژيم درمانی در چاقی:در صورتی که علتِ اصلیِ چاقی پرخوری باشد، راه حل اصلی، کاهشِ ميزان غذای دريافتی است. البته اين کار به آسانی امکان پذير نيست. به همين دليل بايد فرد از يک رژيمِ لاغریِ اصولی پيروی کند. بهترين رژيم لاغری، برنامۀ غذايی است که بر اساس غذای معمولی خانواده تنظيم می شود و فقط حجم و ميزان آن کاهش می يابد. ضمناً بايد به ياد داشته باشيد کاهش وزن بيش از ۴ کيلوگرم در ماه به دليل ايجاد مشکلات زياد برای سلامت به هيچ وجه توصيه نمی شود.
به علاوه هر فرد چاق بايد بدون حذف وعده های غذايی به خصوص صبحانه، مواد غذايی زير را در رژيم غذايیِ خود کاهش دهد:
کره يا مارگارين (کره گياهی) - شکر - شيرينی - روغن - سس مايونز - خامه و سرشير.
به جای مواد فوق می توان از مواد زير که انرژی کمتری دارند و به حفظ سلامت بدن نيز کمک می کنند، استفاده کرد.
اين مواد عبارت اند از:
شير و ماست کم چرب - ميوه ها و سبزی های خام.
توجه :هيچ راهی جادويی برای كاهش وزن يا حفظ ميزان وزنِ كاهش يافته نيست. اما كليدی برای اين كار هست و آن، بازنگریِ عادت های غذايی فرد است. پس با رعايت تنوع و ايجاد تعادل در رژيمِ غذايی و استفاده از همۀ گروه های اصلی غذايی نيز می توان وزن را به تدريج كاهش داد. به طور مثال به جای سرخ كردن از روش های آب پز كردن، پخت ساده، كباب كردنو … استفاده شود.