مطالب کمک درسی پودمان ۹ پرورش و نگه داری گیاهان
تأثيرات گياهان
ارتباط و علاقه ي انسانبه گياهان از سال هاي بسيار دور و شايد از دوران انسان هاي اوليه سر چشمه مي گيرد. در طول تاريخ استفاده از گياهان، مسير تكاملي بسيار وسيع و گسترده اي داشته است و انسان هابا استفاده از روش هاي گوناگون سعي كرده اند گياهان را به منظور رسيدن به رفاه حال خود پرورش دهند و از آن ها براي تغذيه و حفظ بقاي خويش استفاده كنند.
انسانبه مرور زمان گياهان را شناسايي، تربيت و خانگي نموده و آن ها را براي استفاده هاي اقتصادي در گروه هاي گياهان زراعي و باغي طبقه بندي كرده است.انسان ها، علاوه بر استفاده هاي اقتصادي از گياهان، آن ها را در محيط اطراف محل زندگي و حتي در محل زندگي براي رسيدن به آرامش روحي پرورش مي دهند.
تأثير گياهان بر محيط زيست
محيط زيستطبيعي داراي گياهان مختلف كوچك،درختچه ها و درختان بزرگ است. درختچه ها و درختان بزرگ، جنگل ها رابه وجود آورده اند و گياهان كوچك نيز در ميان آن ها رشد مي كنند. جنگل ها و پوشش هاي گياهي طبيعي تضمين كننده ي حفظ و پايداري آب، خاك و هواي سالم در هر سرزميني است و پشتوانه ي مهم و مطمئني براي نگه داري و توسعه ي روش هاي كشاورزي و ساير منابع تغذيه اي انسان به شمار مي آيند.از اين رو پوشش هاي گياهي تأثيراتى بر محيط به شرح زير دارند
۱-ايجاد زيبايي و منظره ي دل پذير در طبيعت؛
۲-ايجاد تفرجگاه براي انسان ها؛
۳-جلوگيري ازفرسايش خاك براثر آب
۴- بارندگي و باد؛
۵-جلوگيري از بروز سيل با جذب آب حاصل از بارندگي به كمك ريشه ها و نفوذ آن ها به داخل خاك؛
۶-توليد اكسيژن و هواي مطلوب و پاك سازي هواي آلوده و جلوگیری از گرم شدن هوای کره زمین یا جذب دی اکسید هوا و سایر گازهای زیان آور
تأثير گياهان بر اقتصاد:
با توجه به تنوع گياهان و طبقه بندي آن ها در گروه هاي گياهان زراعي و باغي، مى توان با انتخاب، اصلاح و پرورش اين گونه از گياهان، علاوه بر تأمين مواد غذايي و حفظ بقاي خود و تأمين منافع اقتصادي، با فروش محصولات و صدور آن ها به خارج ازكشور به بهبود وضع اقتصادمملكت خويش كمك كرد.
تأثير گياهان بر سلامت جسم و روح:
در بين گياهان باغي، گل ها و گياهان و درختچه هاي زينتي قرار دارند كه انسان با پرورش آن ها در منزل، باغچه و محيط شهري (پارك ها)، علاوه بر ايجاد زيبايي در محيط، باعث آرامش و سلامت جسم و روح خود مي شود.
در عصر حاضر پيشرفت صنعت، موجب آلودگي بيش تر محيط زيست شد و با افزايش جمعيت شهري، فضاي زندگي را به اندازه ي حجم يك آپارتمان تنگ كرده است. افزايش وسعت فضاهاي سبز به طريق زير باعث آرامش بيش تر جسم و روح و رفع خستگى انسان مى شود:
الف)جذب پرتوهاى مضر خورشيدى توسط گياهان از اثرات بد آن ها بر بدن انسان جلوگيرى مى كند.نياز انسان به طبيعت سبز به ويژه گل ها و گياهان زينتى بيش تر احساس مى شود.
ب)توليد اكسيژن و مطبوع كردن هوا: مقدار زيادي از اكسيژن آزاد شده در طبيعت از طريق فضاي سبز توليد مي شود. اگر درخت و فضاي سبزي نباشد، مشكل انسان در ارتباط با وجود گاز كربن دى اكسيد گازهاي سمي حاصل از سوختن سوخت هاي فسيلي (نفت، گازوئيل و بنزين) در هوا و كمبود اكسيژن به خوبي مشخص مي شود، در نتيجه با مشكلات تنفسي و ساير بيماري ها مواجه خواهد شد.
ج)متعادل كردن آب و هوا: كاهش دما و افزايش رطوبت هوا موجب آسايش زندگى انسان مى شود.
د)كاهش آلودگي هاي صوتي (صدا): گياهان و درختان كاشته شده در كنار خيابان هاي پر رفت و آمد و هم چنين پارك ها باعث جلوگيري از تأثير صداهاي آزاردهنده ي ناشي از حركت و صداي بوق اتومبيل ها و ساير دستگاه هاي موتوري مي شود. در نتيجه انسان با كاهش فشارهاي حاصل از سر و صداي زياد، احساس راحتي و آرامش مي كند.
ه)جذب گرد و خاك هوا: درختچه ها و درختان زينتي به سبب پراكندگي شاخ وبرگ هايشان مانند يك گردگير (فيلتر) عمل مي كنند و مانع نفوذگرد و خاك به محل سكونت و در نهايت به دستگاه تنفسي انسان مي شود.
تحقيقاتنشان مي دهد درختاني مانند گردو،كاج، بلوط، نراد، سروكوهي، بيد، افرا و زبان گنجشك از خود موادي در هوا رها مي كنند كه براي بسياري از ميكرب ها و قارچ هاي تك سلولي و برخي ازحشرات ريز اثر كشندگي دارد ولي توليد چنين موادي بر روي انسان اثر فرح بخشي مي گذارد.