مطالب کمک درسی جهت تدریس پودمان معماری و سازه ماکت سازی
کاروفناوری هشتم
آشنایی با فوم و یونولیت مورد استفاده در ماکت سازی
فوم یلوفوم بلوفوم پلاستو فوم
فومها به دو صورت پلی یورتان و پلاستوفوم (یونولیت) عرضه می شوند و به شکل های ورقه ای یا بلوکی در دسترس اند و می توان انها را کنده کاری کرد ،سوهان زده و به راحتی به شکلهای بزرگ در آورد.
ابزار ومواد: معمولایک سیم المنت برنده داغ الکتریکی برای بریدن پلاستو فوم و بلو فوم کاملا مناسب است کاتر ,سوهان سنباده تیغ اره و اره های باریک و هویه , از دیگر وسایل مناسب کار می باشد. ولی در حین کار می توان ابزارهای کار آمد دیگری نیز بنا به تناسب کار ساخت و مورد استفاده قرار داد.
فوم ها را می توان با چسب به هم چسباند.برای فوم های زرد چسب تینری کفاشی بسیار مناسب است زیرا فوم را نمی خورد . ولی چون این چسب پلاستو فوم و بلو فوم را حل میکند بر ای چسباندن انها باید از چسب مخصوص فوم و یا چسب لاتکس بهره جست . فوم های پلی یورتان نسبت به پلاستو فوم بافت بهتری دارند و موقعی که سطح عالی تری مورد نظر است از ان استفاده می شود .
فوم ها به شکل مایع و جامد و درحالت بلوکی و ورقه ای در دسترس اند در حالت مایع به صورت سیستم دو قسمتی اند مثل اورتاتها که از دو بخش پلیول و ایزو سیانات با نسبتهای تقریبا مساوی تشکیل شده اند و هر قدر نسبت ها تغییر یابند فوم به دست امده نرمتر یا سخت تر خواهد شد .
فوم های به صورت سفت و هم به شکل نرم و قابل انعطاف موجوداند بلوکهای پلاستو فومی را می توان با کنده کاری و ابزار های دیگر شکل داد .سپس با قشری از چسب چوب یا رنگ پلاستیک آن را اب بندی کرد بر روی لایه آخر با پشم شیشه و رزین پلی استر پوشش بادوای ایجاد نمود و یا با لایه ای از گچ و سپس رنگ، پوششی مناسب برای ماکت هایی که در مکانهای محفوظ نگهداری می شوند ایجاد کرد (گچ ضد آب و ضربه نیست)
اگر قرار است که الگوهای فومی با پلی استر و پشم شیشه پوشانده شوند استفاده از اورتان نسبت به پلاستوفوم ارجحیت دارد زیرا فوم زرد در مقابل رزین پلی استر واکنش نشان نمی دهد کاملا مقاوم است.
اورتان های دو قسمتی چون ابتدا مایع اند می توان به شکل ریخته گری آنها را درون قالبهای گچی، گلی یا پلاستیکی ریخت. (ابتدا باید سطح قالب را واکس جداکننده زد)برای رنگی شدن مخلوط،می توان به آن مواد رنگی افزود.پودرهای رنگی حلال در آب نیز برای این کار مناسب اند (در نظر داشته باشیدکه تمامی افزودنیها را باید در پلیول ترکیب نمود).
پلاستوفومها در ماکت سازی کاربرد وسیعی دارند و در سختیهای مختلف عرضه می گردند مثل : p.30 (یعنی وزن هر متر مکعب ان 30kg است) که قیمتی ارزان دارد و در برابر رطوبت کاملا مقاوم است (بیش از 20%رطوبت جذب نمی کند ) ولی در برابر اشعه خورشید عمر زیادی ندارد.
استایروفوم: نوعی ماده برای ساخت ماکت است که به شکل دو لایه مقوا در زیر ورو با لایه ای فوم در وسط ان در ضخامت های مختلف از 3میلیمتر به بالا ساخته و عرضه می شود. کار با ان ساده وسریع است .