مطالب کمکی جهت تدریس پودمان پایش رشد و تکامل کودک کاروفناوری نهم
دوره های رشد و نمو کودک
از نظر رشد و تکامل، دوران کودکی را می توان به چند دورهٔ کوتاه تر تقسیم نمود:
1- دوران نوزادی :دوران نوزادی از هنگام تولد تا ٢٨روزگی می باشد. دوران نوزادی مرحلهٔ تطابق از زندگی داخل رحمی به زندگی خارج رحمی است. بسیاری از اعضا و دستگاه های بدن از جمله دستگاه گردش خون، دستگاه عصبی، دستگاه گوارش و کلیه ها دچار تغییرات و تحولاتی می گردند که مناسب شرایط جدید زندگی کودک باشد.
2- دوران شیرخوارگی:دوران شیرخوارگی از حدود یک ماهگی تا 1سالگی می باشد. دوران شیرخوارگی مرحله رشد و نمو سریع بدن و تکامل دستگاه ها و اعضا مختلف بدن است و به خصوص دستگاه عصبی مرکزی تکامل سریعی پیدا می کند. در این دوران، کودک شدیداً وابسته به مادر است و به علت رشد زیاد، تغذیه کامل و کافی در این دوران اهمیت زیادی دارد.
3- دوران خردسالی یا سال های قبل از مدرسه :این دوران از 1سالگی شروع می شود و تا پایان 5سالگی ادامه می یابد. در این دوران، تکامل بیشتری در اعصاب مرکزی و محیطی پیش می آید و کودک بسیار متحرک و دارای تکلم است و وابستگی وی به مادر به خصوص از نظر تغذیه کمتر می شود. دوران خردسالی از نظر تثبیت رفتار شخصی کودک دوران پراهمیتی می باشد.
4- دوران پیش دبستانی و دبستانی :این دوران از 6سالگی تا حدود 11تا 12سالگی را شامل می شود. در این دوران، کودک معمولاً به مدرسه رفته، آموزش های مختلف را فرا می گیرد.در اثر تماس بیشتر با اجتماع و برخوردهای اجتماعی، فرد از نظر اجتماعی رشد بیشتری کرده و به تدریج الگوی شخصیتی خاصی پیدا می کند.
5- دوران نوجوانی و جوانی :این دوران از 11تا 12سالگی شروع شده و تا شروع دوران بزرگسالی ادامه می یابد. در این دوران، تغییرات مربوط به بلوغ جنسی شروع می شود و کودک از نظر جنسی بالغ می گردد.