Quantcast
Channel: کاروفناوری کلاله
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

تنک کردن چیست پودمان پرورش و نگه داری گیاهان

$
0
0

مطالب کمک درسی پودمان ۹ پرورش و نگه داری گیاهان

تنک کردن

فرايند تُنك كردن Thinningگیاهان كاری ظاهراً سختی است كه مجبور هستیم در كشت سبزي و صیفي با  آن رو به رو شويم. آگاهی از زمان مناسب برای تُنك كردن و چگونگی انجام اين كار برای سلامت گیاهان و موفقیت كار اهمیت زيادی دارد. عمل تُنك كردن گیاه به اين منظور انجام می شود كه فضای كافی برای رشد گیاهان فراهم شود و گیاهان بتوانند همه مواد لازم برای رشد مناسب خود از جمله رطوبت، نور، مواد مغذی و غیره را دريافت كنند بدون اين كه لازم باشد با گیاهان ديگر بر سر اين منابع رقابت داشته باشند.

هنگامی كه گیاهان را تُنك می كنید، به بهبود گردش هوا در اطراف آنها نیز كمك می كند. اگر گیاهان خیلی به هم نزديك باشند جريان هوا بین آنها محدود شده و ممکن است بیماری های قارچی به خصوص در صورت مرطوب ماندن برگ ها به مدت طولانی، ايجاد شده و گسترش پیدا كنند.

تراكم بوته

تعداد بوته در واحد سطح زمین را تراكم بوته گويند. تراكم بوته اثرات زيادی بر عملکرد محصول دارد. بطوری كه گاهی تراكم بوته را عامل رقابت می نامند. يعنی هرچه عملکرد كل بوته ها در واحد سطح به علت افزايش تعداد بوته ها افزايش می يابد، كاهش وزن هر بوته اين افزايش را خنثی می كند. لذا دانستن عوامل مؤثر بر تراكم بوته حائز اهمیت می باشد.

پس از كاشت بذر و پس از انجام اولین آبیاری در مزرعه، گیاهچه ها سر از خاک بیرون می آورند. در  بعضی ازموارد مشاهده می شود كه 2 تا 3 بذر در يك جا كه در نتیجه بذر پاشی زياد در واحد سطح می باشد ، سبز می شوند.

برای اينکه تراكم بوته ها به حد استاندارد برسد، بايد نصف بوته ها را تنك كرد. حذف بوته های اضافی را تنك كردن می نامند. تنك كردن بوته های اضافی پس از برطرف شدن خطرات احتمالی تگرگ، سرما يا يخ زدگی ضروری است؛ چون: تنك كردن بر عکس واكاریمی باشد اما هدف هر دو عملیات يکی بوده و آن هم به حد استاندارد و مطلوب رساندن تعداد بوته ها در واحد سطح يا طول در كشت رديفی يا خطی می باشد. در صورت تراكم بالا در استفاده از عوامل محیطی بین بوته ها رقابت پیش خواهد آمد.

علت تنک کردن

تنك كردن سبزی ها و صیفی ها مانع بروز رقابت بین بوته ها از نظر دريافت نور و مواد غذايی می شود و از طرف ديگر تنك نکردن باعث كاهش تهويه و افزايش رطوبت و در نتیجه افزايش بیماری های گیاهی و بالاخره كاهش عملکرد محصول می گردد. بنابراين به منظور افزايش عملکرد و تولید محصول با كیفیت بالا بايد نسبت به تنك كردن مزرعه اقدام كرد.

فواید تنک کردن

1-تهویه در منطقه رشد و نمو گياهان

2-رسیدن رطوبت مناسب

3-کاهش رقابت بين بوته ها

 4-حداکثر استفاده از امکانات مؤثر در رشد

5-سهولت عمليات داشت و برداشت


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5800

Trending Articles