تحقیق کاروفناوری - تحقیق کاروفناوری هفتم
پودمان 7 کارباچوب
ابزار های اندازه گیری و خط کشی
الف)اندازه گیری و خط کشی طول:
۱-خط کش فلزی ۲-متر تاشو ۳-متر نواری ۴-چرخ اندازه گیر ۵-خط کش تیره دار
ب)اندازه گیری و خط کشی زوایا:
۱-نقاله ۲-گونیای متحرک ۳ـگونیای ساده (۹۰ درجه) ۴ـ گونیای فارسی(۴۵ درجه) ۵ ـ گونیای مرکب
ج)اندازه گیری ابعاد داخلی و خارجی:
۱ـپرگار های انتقال اندازه ۲ـ کولیس ورنیه ۳ـ میکرومتر
د)کنترل صافی و تراز کردن:
۱ـ خط کش ستاره ۲ـ تراز آبی
ابزار های برش
امروزه اغلب کارهای برش با ماشين های مخصوص صورت می گيرد،با وجود اين اره های دستی در موارد متعدد مورد استفاده واقع مي شوند وچون گاهی مواردی پيش می آيد که برش مورد نظر با ماشين امکان پذير نيست و بايد از اره استفاده شود.
اره ها ی دستی انواع مختلفی دارد که معمول ترین آنها که در درود گریاستفاده می شود عبارتند از:
اره برش عرضی اره برش طولی
اره با دندانه رو به عقب اره با دندانه رو به جلو
اره پشت دار اره ظریف بر
اره نوکی (گرد بر) اره گرات
اره روکش بر اره کمانی
1-2- اره های برش عرضی
در برش عرضی( خلاف الیاف چوب) چون الیاف چوب قطع می شوند دندانه اره ها همانند مثلثی طراحی شده اند که دارای راس(نوک) تیزی هستند و هنگام برش الیاف را قطع کرده وعمل برش را انجام می دهند.
2-2- اره های برش طولی
در برش طولی چون اره باید عمل برش را در جهت الیاف چوب انجام دهد از این فرم آن باید طوری باشد که بین الیاف گیر نکند
3-2- اره با دندانه رو به عقب
دندانه های این اره به سمت دسته می باشد وعمل برش هنگام کشیدن اره به سمت عقب صورت می گیرد.بیشترین مورد مصرف این اره ها در برشهای طولی (در جهت الیاف) قطعات چوب است.
4-2- اره با دندانه رو به جلو
جهت دندانه و برش این اره هابه سمت جلو می باشد. این اره ها برای برش صفحات مناسب هستند . اره های دم روباه طرح فرنگ وپشت دار و ... از این دسته اند .
5-2-اره پشت دار
کار برد عمده اره پشت دار در برش اتصالات است.به دلیل نازکی تیغه اره در پشت آن نگهدارنده ای ضخیم تر تعبیه شده است که هنگام برش از کج شدن تیغه در چوب جلوگیری کند.
کار برد عمده اره پشت داردر برش اتصالات است.به دلیل نازکی تیغه اره در پشت آن نگهدارنده ای ضخیم تر تعبیه شده است که هنگام برش از کج شدن تیغه در چوب جلوگیری کند.
6-2- اره ظریف بر
از این اره برای برشهای ظریف (درز کردن اتصالات) استفاده می شود .
7-2-اره نوکی (گرد بر)
از اره نوکی به دلیل داشتن نوکی کم عرض و نیز به دلیل داشتن فرم تیغه آن که در قسمت دنده ضخیمتر از پشت آن اره است(ذوذنقه ای شکل یا کونیک ) جهت برش دوایر وجهات قوس دار استفاده می شود.
8-2-اره گرات
ازاین اره در برش اتصال گرات(طرح فرنگ) و در بریدن شکاف کنشکاف استفاده می شود. این اره در 2 مدل ساخته شده اند: 1 . اره گرات ساده 2. اره کرات قابل تنظیم
9-2- اره روکش بر
این اره برای بریدن روکش ها و چوب های با قطر کمتر از 1تا 2 میلیمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
10-2-اره کمانی
چنانچه در نظر داشته باشد طراحی یا شکلی در روی چوبهای نازک یا صفحات چند لایی برش داده شود این کار به وسیله اره کمان میسر خواهد بود.
ابزار های رندیدن
پس از بریدن چوب برای از بین بردن اثرات اره و ناهمواری های آن از رنده استفاده می کنند . رنده انواع مختلفی دارد که برای هر کاری از یک نوع آن استفاده می شود.
معمول ترین رنده ها عبارتند از:
رنده قاچی _ رنده یه تیغ _ رنده دو تیغ _ رنده بلند _ رنده آهنی
رنده قاچی:
جهت گرفتن پوشال های ضخیم از سطح چوب و رندیدن سطوح ناصاف از رنده قاچی استفاده می شود.
رنده یه تیغ:
به وسیله رنده یه تیغ ناهمواریهای سطوح و خطوطی که در اثر رندیدن با رنده قاچی روی سطح چوب به وجود آمده می توان بر طرف نمود.
رنده دو تیغ:
این رنده شبیه رنده یک تیغ است و فرقی که با آن دارد این است که روی تیغه اش یک پشته آهنی با پیچ وصل شده است که از کندگی در چوب جلو گیری می کند و بشتر برای رندیدن چوبهای بد را استفاده می شود.
رنده بلند:
این رنده برای هموار کردن سطوحدرز کردن (راست نمودن و چسباندن کنار دو تخته را به یکدیگر درز کردن می گویند) و مستقیم نمودن اطراف صفحات بکار می رود.
رنده آهنی:
این رنده انواع مختلفی دارد که برای انواع کارها مورد استفاده قرار می گیرد محاسن این رنده ها این است که کار دقیق تر و ظریف تر انجام می گیرد و خود رنده خیلی با دوام و با استقامت است. از این رنده برای صاف کردن کف رنده های چو بی نیز استفاده می شود.
چوبسای کاری و سائیدن
سوهان کاری یکی از روشهای تراشیدن سطح سخت،منحنی (محدب و مقعر) و قطعات فرم دار چوب،فلز،مواد مصنوعی و ....است که به وسیله ی سوهانها و چوب سای های معمولی دستی و ماشینی برقی و پنو مکانیکی انجام می پذیرد. این ابزارها معمولاً فولاد ابزار با کربن زیادیا فولاد آلیاژی کُرم دار تحت شرایط و روشهای خاصی درست می شوند.
فرق چوبسای و سوهان:
چوبسای دارای آج های درشت می باشد که از هم فاصله ی بیشتری دارند و طوری قرار گرفته اند که در صورت تماس با چوب تمام سطح چوبرا می سایند. چو بسای نسبت به دندانه هایی که در یک سانتی متر مربع دارد به سه نوع درشت،متوسط و نرم(پرداخت) تقسیم می گردد .
چوبسای علاوه بر ریزی و درشتی سطح دندانه از نظر شکل و فرم هم بر چند نوع است مانند چوبسای تخت و نیم گرد و ...ولی در درود گری بیشتر از چوبسایی استفاده می کنندکه یک طرفش صاف و طرف دیگرش نیم گرد است.
بر خلاف چوبسای،سوهان دارای آج های ریزتر و با فاصله کمتری می باشد. سوهان نیز مانند چوبسای انواع مختلفی دارد،از قبیل سوهان تخت،نیم گرد،گرد،چهار گوش،سه گوش،که هر نوع آن برای کار مخصوصی است.
برای بر طرف کردن اثرات چوبسای از سطح کار معمولاً از چوبسای نرم و یا سوهان استفاده می شود.
ابزارهای جدا کردن و گود کردن چوب
به منظور خارج کردن قسمتی از چوب یا جدا کردن آن و همچنین در آوردن قسمت های اضافی بین فاق وهموار کردن زبانه در ساخت اتصالات ودر بعضی از موارد جاسازی یراق آلات و کندن کام،می توانیم از مغار و اسکنه استفاده کنیم.
مغار
مغارهای ساده
هنگامی که در نظر دارید به منظور ساخت اتصالات مختلف،در چوب شکاف ایجاد کرده یا یراق آلاتی را روی کار ساخته شده نصب کنید،میتوانید ازمغارهای ساده و پخ دار استفاده کنیم.
مغار های منبت کاری
مغار های منبت کاری در فرم ها و اندازه های متنوعی ساخته شده است که بسته به نوع واندازه و طرح مورد نظر می توانید آن را انتخاب کرده و بکار گیریم
اسکنه
اسکنهابزاری است شبیه مغار،اما قوی تر از آن که می توانید جهت خارج کردن وشکاف دادن قسمت هایی از چوب در ساخت اتصالات،به ویژه کندن کام و در آوردن فاق ازآن استفاده کنیم.
ابزارهای سوراخ کاری
در کارهای درود گری برای زمین کردن دو قطعه چوب یا فرو کردن پیچ یا کوبیدن میخ و یا کارهای دیگر غالبا لازم میباشد چوب را سوراخ کنند تا زبانه یا میخ یا پیچ به آسانی در چوب فرو رود.
برای سوراخ کردن چوب از دریل های دستی و برقی به همراه انواع متهاستفاده می شود.
سر مته ها انواع مختلفی دارند که هر کدام در مورد معینی بکار برده میشود و بعضی ازآنها عبارتند از : مته مار پیچ _مته آهنی _ مته برگی _مته خزینه _ مته سوزنی(جهت کارهای مشبک بری